Tuesday, October 4, 2011

Kucing itu COMEL!


Assalamualaikum.

Saya sayang, suka, kasih dengan haiwan bergelar kucing. =)

1. Sekiranya seekor kucing mempunyai bulu 3 warna, 99.97% pasti bahawa kucing tersebut adalah betina! Sekiranya ia jantan (0.03%), maka 99.99% pasti bahawa ianya adalah mandul. Ianya adalah penyakit yang dipanggil Kleinfelter's Syndrome. So, kalau korang ada kucing jantan 3 warna yang pure jantan, kucing tu patut fames!

2.Kucing mampu keluarkan hampir 100 bunyi, Anjing cuma 10 je pun.

3. Kucing rumah boleh tidur sampai 14 jam sehari. Oh my!

4. Kucing ada 200 juta sel sensitif terhadap bau di hidung which is 40x lebih bagus dari manusia.

5. Kucing boleh bezakan warna ungu, biru, hijau dan kuning.

6. COKLAT boleh menjadi racun kepada kucing sebab ada bahan kimia 'theobromine'

7. Ada penyakit bernama JERAWAT KUCING (feline acne)

8. Kucing mempunyai kebolehan menenangkan manusia (saat manusia mengangkat kucing, tekanan darahnya turun dan denyut jantungnya menjadi stabil)

9. Kucing mempunyai memori yang lebih baik dari anjing, monyet dan orang utan.

10. Kucing pun ada yang KIDAL okay! =)

11. Kucing boleh melompat 7x tinggi tubuhnya. Awesome!

12. Kucing boleh lari sampai 50km/jam. Perghh. :D

13. Suhu normal kucing adalah 38.6 darjah celcius.

14. Air kencing kucing BERSINAR dalam cahaya yang samar atau gelap.

15. Darah kucing jika dipadankan dengan manusia adalah sama dengan darah manusia jenis AB. Oh my! Kita serupa~ HAHA

16. Kucing memiliki kelopak mata yang ketiga yang disebut haw.

17. Kucing melaangkah dengan kedua kaki kirinya dahulu baru kaki kanan.

Banyak lagi fakta-fakta menarik pasal kucing. Korang type je berkepuk-kepuk keluar. HAHA. Aku SAYANG kucing. =)





6 comments:

  1. kan? bagi aku kucing parsi satu!

    ReplyDelete
  2. ha comel la ank2 kucing..nk bela tp mama xske..(T.T)huuuuuuu........

    ReplyDelete
  3. yeke ariel? tak pe. nanti bela lah bila dah ada rumah sendiri. huhu. =)

    ReplyDelete