Friday, September 30, 2011

Permainan Zaman Aku

Assalamualaikum.

Jalan-jalan blog orang terbaca pasal zaman kanak-kanak *zack zukhairi punya pasal la ni*. Jenis game lah, cinta monyet lah and macam-macam lagi. Tapi aku nak cerita pasal mainan aku masa aku budak-budak.


Nak cerita panjang pun aku malas la gak. sebab aku memang kuat MAIN. Mana tak nya. Bayangkanlah rumah aku masa kecik2 tingkat 7 and antara darjah 3 sampai form1 rumah aku kat tingkat 4. Mesti pelik kan? HAHA. sebab ABAH aku POLIS dulu. Abah yang TAFF. :D
Nak dijadikan cerita mak aku mesti kena jerit panggil aku balik. Pernah gak lah aku kena kurung luar rumah sebab balik masa maghrib. Nasib baik abah aku balik kerja nak solat, dapat aku masuk. HAHA.

***************************************

Aku senaraikan mana yang mampu lah ye. Yang kira top gak la. Nak senarai semua sehari pun tak habis. HAHA.


1. Pistol Kayu.

Siapa pernah main pistol ni? Angkat kaki! HAHA. Sebab abah aku polis so setakat nak wat pistol ni 3, 4 pattern pun boleh beb. Tak ada hal punya. Kalau balik kampung arwah nenek aku kat negeri sembilan boleh la pakai terung rembang. Kalau tak pakai batu pon lepas. HAHA. Pastu main tembak-tembak dengan kakak aku. MANTAP. Then ada pulak budak2 balai *anak-anak polis* lain yang nak main gak. Ada yang bapak diorang buatkan. Anak jiran sebelah Sarah *kawan baik aku masa kanak-kanak* pun tumpang sekaki. Abah aku pun buat kanlah. Budak sekarang ada rasa pistol ni? Tak ada der. Kalau ada aku tabik kau! Sebab kau masih cuba main macam kanak-kanak. Tak macam zaman sekarang main tembak-tembak dalam laptop. =_= tah apa yang syok tah. HAHA.


Pistol lain pun aku main gak yang ada gelang merah kecik tu. Beli kat kedai je. Malas aku nak upload gambar banyak-banyak. HAHA

2. Lego

Aku rasa benda ni macam wajib la zaman 90an. Macam perlu ada slogan "satu rumah satu bekas lego" HAHA. Dia pattern memang petak je. Tak payah nak over sangat macam zaman sekarang. Di sinilah kreativiti aku bermula dengan membina rumah, bangunan, pistol dan sebagainya. *balik-balik pistol gak*

3. Nama apa pun aku tak tau

Haha. benda ni mudah bocor. Air takda takpe boleh tambah sendiri. Tak ada isu besar pun. Selalu lumba dengan akak aku. Siapa lagi banyak kumpul gelang kaler2 dalam tu dia lagi hebat. Siapa yang selalu menang aku tak pasti yang pasti zaman kanak-kanak aku BEST. :D

4. TV game *tak sure nama dia*

Benda ni abah aku yang beli. Start main benda ni masa aku tadika lagi. Tapi rupa dia tak la se modern macam atas ni. Petak2 kaler kelabu je. HAHA. Game yang selalu kitorang main Super Mario, Game apa tah lagi ninja ke. Kalau dengan family, malam-malam lepas abah aku balik kitorang akan main sama-sama dengan mak and kakak aku. Game yang kereta kebal tu. HAHA. *rasa macam abah aku terapkan keganasan dalam hidup aku pulak* :D

5. Kereta *for sure aku tak ingat apa kita panggil*
Kereta ni aku je boleh ada 3 biji macam-macam warna. Beli kat kedai berapa ringgit tak tau, sampai rumah cepat-cepat ceraikan and sambung. Paling tak sabar nak tampal sticker dia. HAHA. Lepas tu mula la main macam orang tak ada pendirian. :D

6. Brick Game.
Ni siapa tak ada aku tak tau la. Aku nak berterima kasih kat pencipta game ni sebab mengajar aku erti kesabaran dan kesungguhan untuk naikkan level game. HAHA. Main benda ni kadang-kadang sampai lupa dah time pergi belajar ngaji dekat bangunan belakang balai polis. Isk3. =_=" Tapi! Aku tetap suka game ni!

7. Gasing
Haaa. Kau orang ingat aku tak main ke permainan melayu-melayu lama. Main okay. Siap bukak gelanggang lagi dengan abang rumah sebelah yang hebat. Fine la kan. Lelaki kot. Tapi kadang-kadang aku dapat gak paku gasing dia kaw-kaw. HAHA!

8. Army.
Mesti ada yang dah start pelik. Aku ni dari tadi game budak lelaki je. HAHA. Tak silap aku, time aku di mengandungkan *rosak bahasa*, abah aku nak anak lelaki. Keluar aku nah hambik. Dolly2 semua aku ada tapi tak lekat sangat. Aku lebih suka main benda-benda yang nampak BEST ni. HAHA. Tak susah pun main askar-askar ni. Susun elok-elok lepas tu buat la dialog sendiri. "waaa. pom! pom! pom! anda ditahan! Abu, tahan askar jahat ni! bawak masuk lori! waaa. pom! pom!" HAHAHA :D

9. Patung kertas
walaupun game aku nampak banyak game budak lelaki tapi aku ingat jugak game-game perempuan okay. Yang ni memang buat aku lekat lama sikit. Potong elok-elok lepas tu boleh la nak pasang-pasang baju ke seluar ke kasut ke. Ikut kreattiviti anda. Dan disinilah bermulanya aku suka usik make up mak aku. HAHAHA :D

10. batu seremban

Aku tak tau dari mana asalnya batu seremban ni. Mula-mula pakai batu kutip kat luar. Lepas tangan asik sakit je mula la mak aku buatkan yang macam dalam gambar ni. Ambil kain perca, gunting tiga segi lepas tu jahit and sumbat dengan biji kacang hijau kalau tak silap aku. Lepas tu main lah kau puas-puas jangan kacau mak buat roti untuk bekal kau esok. HAHA. :D
*************************************************

Tu lah semua top 10 game yang aku minat. Setakat Din Dang lah Tora lah *tora datang lagi!* basic je kot untuk kanak-kanak yang lahir zaman 80 an. Budak sekarang? Main tembak-tembak dalam laptop, iPad. iPhone. Main brick pun dalam laptop. Batu seremban pun dalam laptop!

Lantak korang lah. Aku tak kisah. Yang penting pada aku, permainan zaman aku adalah more to hands on practical. Bukan finger-tical. HAHA :D


Bruno Mars - Count On Me

If you ever find yourself stuck in the middle of the seaI'll sail the world to find you
If you ever find yourself lost in the dark and you can't see
I'll be the light to guide you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

If you toss and you turn and you just can't fall asleep
I'll sing a song beside you
And if you ever forget how much you really mean to me
Everyday I will remind you

Find out what we're made of
What we are called to help our friends in need

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friendsAre supposed to do, oh yeah, ooh, ooh, yeah, yeah

You'll always have my shoulder when you cry
I'll never let go, never say goodbye

You can count on me like one, two, three
I'll be there and I know when I need it
I can count on you like four, three, two
And you'll be there 'cause that's what friends
Are supposed to do, oh yeah, ooh, ooh

You can count on me 'cause I can count on you

Monday, September 26, 2011

Dilema itu JAHAT!

Assalamualaikum

Dalam hidup ni kita pasti akan di kelilingi dengan dilema. Kali ni aku nak story sikit aku dalam dilema. *betul ke aku eja?* okay2.

Aku dilema dengan rasa nak kahwin. HAHA. Kadang-kadang aku rasa nak kahwin cepat-cepat sebab aku boleh elakkan banyak fitnah dan maksiat. But then aku rasa aku masih lagi muda. Aku kena habiskan dulu tahun akhir aku ni. At least aku kena kerja dulu. Bagi pendapatan dekat parents aku dulu. Target? Aku target nak kahwin hujung tahun 2013. HAHA.

*********************************

Dilema aku yang lain pun banyak gak. Aku ada ramai kawan. *dan2 nak mengaku*. Kawan aku terdiri dari Perempuan dan Lelaki. Kalau dulu aku and kawan2 sangat rapat sampai kitorang boleh lepak ramai2 sampai ke subuh. Paling sikit pun perempuan dalam group lepak aku adalah 2 orang. Aku and kawan aku lagi sorang. Paling ramai pun sampai ada 4 orang je perempuan and yes kitorang lepak sampai pagi2 buta and paling lewat selepas subuh baru balik. But kitorang akan ditemani kawan-kawan lelaki kitorang yang ramai. I mean seriously ramai kalau nak compare dengan jumlah perempuan.

Tapi tu dulu. Hampir setahun yang lepas. Aku seriously rindu zaman lepak2 huha2 tu. It's like sekarang ni semua dah berubah. Sama ada aku sendiri yang berubah or kawan-kawan aku or faktor usia yang membuatkan kitorang dah tak banyak melepak. Wallahualam.

Cuma kan. Awak, awak and awak awak sekalian. Saya berani kata saya memang rindu nak lepak-lepak macam selalu.

Aku rasa sebab utama adalah aku sudah berumur 22 and aku rasa duduk di rumah lebih jimat. HAHA. MUNGKIN.

******************************************

Dilema rasa nak tukar penampilan pun ada. But dilema ni nampak la progress nya. Wearing shawls to class. Sometimes dengar macam ada mamat2 yang duk gelak tiap kali aku masuk kelas. Maybe sebab x pernah tengok aku pakai gaya-gaya yang bergaya macam tu or maybe just perasaan aku je yang terlalu kurang confidence. So aku akan anggap aku yang terlalu fikir bukan-bukan. Please be more confidence ZATI! =)

******************************************

Apa-apa jenis dilema pun yang kita rasa sebenarnya mengajar kita untuk lebih matang dalam membuat keputusan. Diharap anda anda dan anda berjaya mengeluarkan conflict dalaman anda dan membuat keputusan yang tepat. Kalau tak tepat pun tak apa. Sebab setiap perkara yang berlaku ada sebab dan pengajaran yang Allah nak kita belajar.

P/s: Aku tak pernah terfikir untuk mengabaikan kawan-kawan. Cuma sifat aku yang agak mendiamkan diri or menjauhkan diri ini di lakukan untuk kawan kita juga. Mungkin awak *kawan-kawan* tak sedar. Tapi siapa-siapa yang memang kenal betul dengan aku, tahu aku lebih gemar berkorban daripada bagitahu sebabnya. =)


Friday, September 23, 2011

TAKDIR ALLAH

Assalamualaikum.

Pada aku, setiap orang Islam tahu dan sedar tentang takdir Allah. Mostly aku paling suka guna quote " Setiap apa yang berlaku ada sebab dan pengajaran yang Allah mahu kita ambil sebagai iktibar." Yes. Aku memang suka guna quote tu.

********************************************

Sejak dua menjak tiga menjak yang tak jejak-jejak ni, ramai kawan-kawan aku mahupun sahabat-sahabat yang bersedih dan kecewa kerana CINTA. Haish. Seriously, tak kira perempuan mahupun lelaki, mereka sedih, marah, kecewa dan hanya mampu bergelak tawa menyembunyikan perasaan sebenar mereka. Kasihan. =(

Aku pun pernah juga putus cinta. Cinta pertama. Macam-macam janji manis di ucapkan. Tapi akhirnya putus di tengah road. Whatsoeveridontcare. Hal tu dah lepas hampir 5 tahun yang lalu and now he's happier than before and also dah engaged with a sweet girl. =)

Ada antara kawan-kawan aku pelik kenapa aku boleh maafkan macam tu je lelaki yang pernah membuatkan siang dan malam aku hanya ditemani titisan air mata? Well, aku bukanlah manusia yang sempurna seperti Nabi Muhammad S.A.W. Tapi kerana didikan agama dan ceramah-ceramah bebas dari arwah nenek dan juga abah and emak yang tersayang membuatkan aku seperti diri aku sekarang.

Some friends will ask:

“Kau tak jealous ke tengok dia macam tu?” Aku jawab, TAK.

Ada juga yang tanya, “Kau tak nak kantoikan perangai dia yang dulu tu ke?” Aku jawab TAK.

Frequently ask question adalah “Apa perasaan kau sekarang” Aku jawab HAPPY.

**************************************************

Untuk apa aku rosakkan hubungan orang lain semata-mata kerana DENDAM? And dendam tu bukan boleh tambah pahala aku. Right? Aku ingat lagi abah selalu pesan,

“Biar orang lelaki yang betul-betul sayang kan perempuan, InsyaAllah jodohnya panjang.”

Yes. Aku agree. Tapi sayang tu bukanlah bermaksud ‘mengambil kesempatan’ Tapi sayang tu bermaksud lelaki itu akan berusaha sentiasa mendoakan agar hubungan mereka kekal dan lelaki itu berusaha menjaga batas-batas pergaulannya dan lelaki itu juga berusaha belajar menjadi seorang lelaki yang mampu untuk mendidik wanita menjadi seorang muslimah. Banyak lagi la kalau nak cerita.

**************************************************

Ajal maut jodoh pertemuan ditentukan oleh ALLAH. Kita hanya mampu merancang tapi ALLAH yang tentukan. Bila ada satu pertemuan, belum tentu ada persahabatan kecuali dengan kehendakNYA. Bila terjalin persahabatan belum tentu ada percintaan kecuali dengan kehendakNYA dan bila bersemi percintaan belum tentu berakhir dengan perkahwinan kecuali dengan ketentuanNYA.

Apa yang ditentukan ALLAH, maka itu pastinya yang terbaik buat kita sebagai hambaNYA. Kita mungkin kecewa hari ini tapi hikmah kebahagiaan yang menanti lebih besar dari kekecewaan itu sendiri. Lalu tidakkah kita bersyukur di kala kita bahagia... justeru kalau dia bukan jodoh anda redha.

CINTA hanyalah perasaan, rindu hanyalah kiasan namun yang lebih indah adalah keberkatan dalam perhubungan dan kemanisan dalam kebahagiaan.

******************************

Wanita-wanita yang baik adalah untuk laki-laki yang baik dan laki-laki yang baik adalah untuk wanita-wanita yang baik (pula). (QS An Nur:26)

Tapi harus ingat! Bukannya pernah melakukan satu dosa pada masa lalu itu adalah wanita atau lelaki yang jahat kerana jika mereka bertaubat mereka adalah orang0orang yang BAIK. Wallahualam. =)

Wednesday, September 21, 2011

Bumblebee~ ^^


Assalamualaikum.

Okay. First of all aku nak matikan tajuk atas macam tu je.

Second. Mak aku tak sihat. Minggu ni kerja aku berulang alik je dari ayer keroh ke jasin. Nampak kecik je kan? Memangla hawau! Sebab area Melaka.

Okay. TERcarut STYLE Melaka jap. Abaikan.

Tapi aku punya penat hanya aku and Allah je yang tau. Aku just HOPE and PRAY agar mak aku cepat sihat and boleh keluar wad sebab tak ada siapa nak jaga dia kat sana. =(

Tamo sedih-sedih. Aku budak kental!

Third. Aku sangat menghargai rakan-rakan, kawan-kawan, sahabat-sahabat yang memberikan kata-kata semangat buat aku. Thanks! Sayang korang macam tak pernah sayang orang! :D

Forth. Sejak dua menjak tiga menjak yang tak jejak-jejak ni, cell phone aku buat hal. dia macam buat kerja yang boleh bikin aku panassss je. pui!~ So dengan ini, aku bertekad untuk beli yang baru. Ace. =)


Mungkin aku akan dapatkan model yang tak berapa
nak latest tu dalam minggu ni juga and aku akan namakan ace aku itu sebagai bumblebee. So tak lah sia-sia tajuk atas aku ni. hahahahaha *gelak jahat sambil tangan kiri cekak pinggang, tangan kanan cucuk langit*

Dahla. Esok ada kelas. Nite. ^^