Monday, May 21, 2012

Kebaikan bulan rejab.

ASSALAMUALAIKUM

Cerita abang H tak ada. Cerita Bulan Rejab ada. :)


Puasa 1 hari - Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga tertinggi. 

Puasa 2 hari - mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipatgandakan pahalanya. 

Puasa 3 hari - dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang yang menghalangnya ke neraka, 

Puasa 4 hari - diselamatkan daripada siksaan akhirat kelak serta fitnah Dajjal. 

Puasa 5 hari - aman dari azab kubur. 

Puasa 6 hari - dibangkitkan dari kubur dengan muka bercahaya. 

Puasa 7 hari - Allah mengunci 7 pintu neraka jahannam baginya. 

Puasa 8 hari - Allah membuka 8 pintu syurga baginya. 

Puasa 9 hari - keluar dari kuburnya lalu menyeru "Laailahaillallah" dan tidak ditolak dia dari memasuki syurga. 

Puasa 10 hari - Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan 2 sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim. 

Puasa 13 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3,000 tahun. 

Puasa 14 hari - Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun. 

Puasa 15 hari - Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu di samping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun. 

Puasa 16 hari - dapat melihat wajah Allah di dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga. 

Puasa 19 hari - Dibina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Allah Ibrahim dan Nabi Allah Adam. 

Puasa 20 hari - Allah mengampunkan segala dosanya yang lalu, dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya. 

Sesiapa yang berpuasa 3 hari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa-dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dari jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kuburnya, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika Al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim. 

Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun. 

Dapat meminum air sungai yang dinamakan Rejab yang mana airnya lebih putih dari susu, lebih manis daripada manisan, lebih dingin dari salji. 

Setiap umat Islam yang berpuasa di bulan Rejab seperti mengerjakan ibadat seumur hidupnya. Tambahan bersedekah seperti beribadat seribu kali haji dan umrah. Dibina untuknya seribu mahligai dengan seribu bilik dan seribu bidadari, lebih cantik daripada matahari seribu kali. 

Sedekah di bulan Rejab seumpama sedekah seribu dinar, dituliskan kepada tiap-tiap helai bulu romanya seribu kebajikan, diangkat seribu darjat dan dihapuskan seribu kejahatan serta dijauhkan daripada api neraka. 

Orang yang lemah dari berpuasa di bulan Rejab hendaklah bersedekah tiap-tiap hari, sekurang-kurangnya sebuku roti. 

..................................................................................

Kelebihan lain bulan Rejab: 

Di dalam bulan lain Allah membalas amalan umat-Nya 10 kali, tetapi di dalan bulan Rejab Allah akan membalas amalan umat-Nya 70 kali. 

Sesiapa meminta ampun (beristighfar) pada pagi dan petang 70 atau 100 kali di dalam bulan Rejab, diharamkan tubuhnya daripada api neraka. 

Rejab bulan Allah, Sya'aban bulan Rasulullah. S.A.W, Ramadhan bulan umat Rasulullah S.A.W. 

Rejab adalah bulan menabur benih, Sya'aban bulan menyiram tanaman manakala Ramadhan bulan menuai. 

Amalan di dalam bulan Rejab menyucikan badan, Sya'aban menyucikan hati manakala Ramadhan menyucikan roh. 

Rejab adalah bulan maghfirah (keampunan), Sya'aban bulan syafaat manakala Ramadhan bulan menggandakan kebajikan. 

Rejab adalah bulan taubat, Sya'aban bulan muhibbah manakala Ramadhan bulan dilimpahi pahala amalan yang banyak. 

Pahala amalan baik di dalam bulan Rejab diganda 70 pahala, Sya'aban diganda 700 pahala dan Ramadhan diganda 1,000 pahala. 

p/s: sama-sama lah kita menambah amalan baik moga hidup lebih diberkati. :) insyaAllah.


*Ya Allah. tetapkanlah hati ini untuk mendekatimu di bulan Allah yang mulia ini. Amin.

Sunday, May 20, 2012

First Crush?

ASSALAMUALAIKUM

Time stress kena edit PSM ditambah pula dengan kerja yang bertimbun, rasa nak menaip untuk blog tu bertambah dari hari ke hari. HAHA. Okay. Tak ada kena mengena dengan tajuk. Tutup.
..................................................................................................
(love yongseo couple so much like death! HAHA)

First crush boleh terbahagi kepada dua kategori.
1. Orang yang first crush dekat kita
2. Orang yang pertama jadi first crush kita

Faham? Tak? Lantak kau. :P

Berbalik kepada point pertama. Orang yang first crush kat kita. Tadi masa sibuk beli makanan, entah dari mana-mana je tiba-tiba aku teringat dekat Khairil. Orang yang first crush dekat aku. LOL. :D

Masa tu aku darjah 2. Baru pindah dari Sek. Keb Perempuan JB ke kampung maktok aku. Setahun la jugak aku belajar kat sana. Dipendekkan cerita, 1 day time aku tengah lepak baca buku dekat library (subjek BM) dengan Suraya (kawan baik aku yang perempuan), Tiba-tiba Syafiq (kawan baik aku yang lelaki) datang dengan Nyamuk (sumpah aku tak ingat nama kau). Syafiq tarik aku, katanya ada benda dia nak cakap. Sekali dia bisik kat aku kata " Khairil suka kau" hurm. sumpah lawak bila aku ingat balik. Kecik-kecik dah pandai kau ea! :P

Tempat si Syafiq ni cerita memang tempat paling mantap la sebab kalau aku toleh kanan je memang dah nampak la makhluk bernama Khairil tu. Muka nak senyum-senyum. Malu lettew~ Aku ni background dari sekolah perempuan so aku tak reti la nak feeling2 ni. Lepas aku pandang Khairil, aku terus blah. Sejak dari hari tu mula la Syafiq dengan Nyamuk ni mengusik Khairil bila dia dapat duduk sebelah aku. Tak kira la masa dalam library ke, kantin ke. ==" soooo budak-budak. HAHA XD

..................................................................................................

Untuk yang 2nd point. Orang yang pertama jadi first crush kita. Hoho. Tu masa sekolah menengah. Aku admit. Aku memang lambat menggatal. HAHA :D

Form 3 masa tu dan aku adalah pustakawan. So, hari tu aku kena la jaga kaunter. Tengah sibuk buat kerja sekolah dekat kaunter, tiba-tiba ada sorang mamat ni datang nak pinjam buku. Well, mamat tu memang aku dah berkenan (bak kata orang kampung) dari Form 2 lagi. So bila ada depan mata, HAHA. Ketaq lutut weh. Dah la kena hand writing masa tu untuk catat bila dia kena pulangkan buku. Memang sumpah menggigil tangan aku menulis. Yang dia ni pun satu. Berdiri je depan aku pandang muka aku, so mustahil la tak ketaq. HAHA. Tapi apakan daya, orang kacak selalu nak awek cantik. So couple la dia dengan kawan aku. LOL!   Jeles tak ada, menyampah ada. HAHAHA :D

.....................................................................................................

Cukup2. Banyak-banyak cerita kang kantoi pulak. MALU~ Tapi aku pelik betul la. Siapa yang aku suka conform couple dengan kawan baik aku. Yang aku tak pernah nak ambil kesah pulak yang datang minta perhatian. Ohh. teringat abang H. Senior aku. Untuk cerita lucu abang H kena tunggu bila aku dah siap Report Prof Mad Dan. HAHA :D

p/s: Allah sengaja menemukan kita dengan orang yang bukan untuk kita sebelum bertemu dengan yang sudah ditakdirkan untuk kita supaya kita belajar dari kesilapan. Subhanallah. :)

Yuck!

ASSALAMUALAIKUM

Kenapa aku yuck tiba-tiba? Ringkas. Aku geli. HAHA.

Tengah aku nak buang sampah, aku tengok sampah dalam tong sampah dan sekeliling bakul sampah merah tu agak berterabur. So, aku risau la kot nanti tiba-tiba ada ulat sampah jalan-jalan atas kaki aku. Jadi, nak dipendekkan cerita, aku pun mula la kutip sampah-sampah yang dekat luar tong sampah dan masukkan dalam plastik.

Alang-alang kotor, biar kotor terus kan? So, aku pun kutip la sampah yang tak masuk dalam plastik yang ada dalam tong sampah  merah tu. Faham? HAHA. Tak faham sudah!

Sedang aku kutip sampah-sampah yang ada. Aku ternampak satu plastik merah kecil dalam plastik merah besar dalam tong sampah merah tu. Berapa banyak merah daaaa.

Dalam plastik kecil tu aku nampak ulat sampah yang sangat banyak. eiuwwwwww~ seriously eiuwwwww~ Mujur la plastik tu diikat ketat oleh aku semalam. Tapi yang menghairankan aku, macam mana dalam masa sehari je nasi yang tak habis tu boleh jadi ulat sampah?

.........................................................................................................................

Lama punya aku fikir, aku tak dapat gak jawapan. Hurm. Akhirnya aku cuma mampu kagum dengan kuasa ALLAH. Mampu mewujudkan ulat sampah dalam masa satu hari je. Daebak! *bak kata orang korea*

So dalam pukul 2pg tadi, aku pun keluar la pergi buang sampah. Jalan kaki pergi belakang blok untuk buang sampah dekat main tempat buang sampah yang ada. Tengah aku jalan-jalan, ternampak pulak 3 orang mamat duduk lepak bawah pokok sambil hisap rokok. Teringat pulak aku satu artikel tentang orang yang hisap rokok ni sama je la dengan jin. Sebab jin suka dengan asap yang busuk. *bak kata ustaz yang aku baca artikel tu la*

Disebabkan aku sorang je so mereka pun dengan berani nya bersiul2 sambil panggil aku. Haaaa. ni kalau aku bagi ulat sampah kat diorang ni memang untung. Korang pun dah macam ulat tergedik-gedik lepas tu boleh la aku join campak kan dalam tong sampah mamat tiga orang tu.

Tapi disebabkan aku perempuan maka aku diam kan je. Kang tak pasal-pasal benda lain yang jadi kan dah susah. Bila aku patah balik aku dengar la diorang duduk borak pasal apa tah tapi loghat orang Malaysia la. Ohhh. Melayu rupanya. Patutla duduk merayap je. Warga asing pun dah elok lentok dalam rumah esok nak kerja cari duit. Isk3.

Sampai rumah settle kan saki baki ulat yang dah terkeluar. Lepas tu layan movie. HAHA. Malam masih muda dan sekarang pun baru pukul 4.25pg.

p/s: dapat tahu pulak format penulisan psm dah lain sikit. nampaknya banyak la benda nak kena settle esok. =="